Kertomus siitä,  miten Villa Iris on sähköistetty.  Halusin nukkekotiini 12V sähköjärjestelmän, johon on tarvittaessa mahdollisuus saada valmiita valaisimia, 12V on yleisin järjestelmä nukkekodeissa. Jotta tämän saa aikaiseksi tarvitaan tietysti riittävän iso muuntaja. Riittävän iso? Minähän en tietenkään osaa itse laskea tuota lamppujen määrää ihan tarkasti ja siksi pyysinkin siihen apua ja sain vastaukseksi laskuohjeeksi ' jaa muuntajan mA-luku lamppujen mA-arvolla (minulla 40mA) ja saat maksimiluvun, jota ei saa ylittää, mieluummin vähän alle'. Laskeskelin, että koko nukketaloon tulee yhteensä noin 35 40mA:n lamppua, tulokseksi tuli, että 20 VA:n muuntaja riittää varmasti, vielä varoitettiin, että 'älä sitten laita kovin paljon enempää'. No 35 lamppua yhdessä nukketalossa on paljon. Nyt, kun olen niitä lamppuja sinne suunnitellut, saan kyllä tuon 35 kpl täyteen helpostikin.  Sopivan muuntajan löysin sitten Ohlsonilta.  Lamppuina olen käyttänyt noita 40 mA:n microlamppuja, jotka ovat 3 mm pituisia.  Sähköjohtona käytin ohutta nukkekotiin tarkoitettua sähköjohtoa.
Kattolamppujen johdot on vedetty seuraavan kerroksen lattiaan. Tein sinne uran, johon upotin johdon, sen päälle liimasin kopiopaperin, jolloin johto jäi irralliseksi lattiapäällysteen alle. Näin sen voi sitten tarvittaessa vetää sieltä pois langan avulla ja taas pujottaa uuden tilalle samaa lankaa apuna käyttäen. Valitettavasti  tästä vaiheesta ei ole olemassa kuvia.
Silloin, kun tämä sähkösuunnitelma on tehty, ei Suomessa pahemmin ollut tarjolla nukkekotiin tarkoitettuja valmiita systeemejä, kuten nyt on, ja ulkomailta en halunnut lähteä tilailemaan.  Lelukurssilla, jolla nukkekotini rungon tein, oli mukana sähkömies, joka neuvoi käyttämään hyväksi tietokoneen liittimiä. Niistä taitoin 2 kpl pieniä pötköjä, jotka kiinnitin sähköjohtojen päähän, näin kattoon porattuun reikään tuli kaksi pientä piikkiä, joihin työnnetään kiinni ruskea muovinen vastakappale. Tässä systeemissä tarvitaan erikoistyökalu, joten tämä ei ole jokaisen toteutettavissa. Tosin nuo liittimet eivät ole edes pakollisia, sillä pelkkä johto tuossa urassa olisi riittänyt, mutta silloin lamppujen paikkaa vaihtaessa, pitää vaihtaa koko johto, mihin lamppu on kiinnitetty, mutta tuolla edellä kuvatulla lankasysteemillä se kuitenkin käy päinsä.
Sähkölinjojen vetäminen sitten jo olikin helppo homma.

P1010009.jpg
Nukkekodin takaseinään liimasin tiffany-töissä käytettävää kupariteippiä, jota rulla maksoi noin 7 euroa ja sillä sähköistää useamman talon. Liimasin ensin yhden pystysuoran linjan. Taloni on rakennettu niin, että sen kaksi ylintä kerrosta ovat irrotettavissa alemmasta kahdesta kerroksesta, joten niiden väliin piti saada liitos. Ratkaisin sen niin, että taivutin kupariteipin muutamaan kertaan sekä ylä- että alasoan johtojen päässä ja sitten taivutin nuo paksunnokset osien väliin liitoskohtaan, kuvassa tuossa mustien teippien välissä, nuo mustat eristysteipit vain suojaavat kupariteippien päitä.
Seuraavaksi liimasin poikittaisteippirivit, niitä tähän taloon tulee kokonaista viisi paria. Tässä kohtaa pitää muistaa aina eristää se toinen kuparijohto, jotta ei synny oikosulkua.

P1010010.jpg
Tässä kuvassa näkyy tuo eristys. Tuohon viereen on laitettu pistorasia siirrettävän lampun johtoa varten. Kuvan ottamisen jälkeen poistin sen, sillä totesin johtojen juottamisen olevan helpompi homma kuin johtojen irrottamisen lamppujen pistotulpista, joten nyt kaikki sähköjohdot nukkekodissani on juotettu kiinni noihin kuparinauhoihin
981967.jpg
P1010013.jpg
Kun kaikki kuparijohdot oli kiinnitetty takaseinään testasin, että johdot toimivat. Parin päivän päästä kuitenkin huomasin, että kaikki eivät kuitenkaan toimineetkaan. Miksi? Soitto veljelle ratkaisi taas asian. Kupariteippien takana on liimaa, joka jostakin syystä toimikin joidenkin teippiliitosten kohdalla eristeenä. Mutta veljelläni oli siihen helppo ratkaisu, nokare tinaa sulatettiin liitoskohtiin ja jo alkoivat sähköt pelata!  Päätin saman tien kolvata kaikki liitoskohdat, ettei moista ongelmaa enää syntyisi.
P1010014.jpg
Ennen lamppujen johtojen tinaamista kiinnitin johtojen kuoritut päät maalarin teipillä helpottaakseni koko kiinnityshommaa.
P1010037.jpg
Tässä johdot on tinattu ja teipit vielä paikallaan. Kohta on keittiön takaseinästä, johon kiinnittyy useita lampunjohtoja, sillä keittiössä on kaikkiaan 6 lamppua.
P1010036.jpg
Näin siististi johdot kiinnittyvät takaseinään.
P1010038.jpg
Tässä kuvassa näkyy muuntajan kiinnittäminen kupariteippeihin. Tuo vihreä sähköjohto on pätkäisty vanhoista jouluvalosta, jotka eivät enää toimi. Tuo musta pötkylä on sulakerasia, varmuuden vuoksi. Se on kuorma-auton sulakerasia, tähänkin tarkoitukseen on saatavana ihan omia nukkekotiin tarkoitettuja sukakerasioita lasisine sulakkeineen.
Tällä systeemillä sähköistyksen hinnaksi tulee vain murto-osa valmiiden valosysteemien hintaan verrattuna, mutta huolellisuutta ja uskallusta se kyllä vaatii. Minä en uskaltanut liittää muuntajaa seinään ennen kuin veljeni ehti käydä tarkastamassa tekemäni liitokset.
Mini Munduksen sivuilla, jossa selitettiin tällaisen systeemin tekemistä, ehdotettiin, että hapettumisen estämiseksi nuo kupariteipit kannasttaisi suojata eristysteipillä. Ehkä sen teenkin, kunhan kaikki nukkekotiin tulevat valaisimet ensin on liitetty systeemiin.

EDIT 2015

Lisäsin tähän kirjoitukseen nyt kuvat, jotka vuodatuksesta vuosia sitten hävisivät ja syy on yksinkertaisesti se, että eräs henkilö halusi tehdä omaan nukkekotiinsa tällä systeemillä sähköistyksen. Teksti on kirjoitettu joskus 2000-luvun alkupuolella, mutta nyt hiukan kokemeempana aion edelleen tehdä valaistuksen seuraavaankin nukkekotiini samalla systeemillä. Huomatkaa, jos talossanne on avoin sokkeli, tuon johdotuksen voi myös viedä sinne ja nuo kupariteipit laittaa tapettien ja lattiapäällysteiden alle. Tämä varsinkin sellaisissa taloissa, joissa takaseinä myös jää näkyviin.