Villa Iris

330850.jpg

Tässä nukkekoti on vasta paperilla, jossa se olikin parin vuoden ajan, tosin se muuttui koko ajan ja koko kasvoi ja kasvoi vaan... Suunnittelu ja piirrosten teko alkoi syksyllä 2001. Veljeni oli ystävällisesti sahannut minulle erilaisia listoja ja puulevyjä, joista tein ikkunoita ja ovia, mutta seinälevyt olivat vielä kaupassa. Talon rakentamisen aloitusta odotellessani tein sinne valmiiksi huonekaluja sekä opettelin katsomaan maailmaa 'minisilmin'.

Syksyllä 2003 päätin viimein aloittaa talon rakentamisen. Alun perin tarkoitukseni oli tehdä se kotona olemattomilla puutyötaidoillani ja yhtä olemattomilla työkaluillani, enhän edes naulaa tahtonut saada seinään, kerrankin yritin kiinnittää irronnutta tammista jalkalistaa lastulevyseinään ja tarvitsin siihen hommaan 8 naulaa, kaikki 7 ensimmäistä olivat menneen pahasti väärään. Minä olen sitä sukupolvea, jonka aikana koulussa ei tytöille opetettu lainkaan  puutöitä. Vinkiksi vaan niille, jotka eivät nauloja seinään osaa lyödä: leikatkaa pahvista 15 cm pitkä ja 10 leveä pahvi, siihen keskelle toiseen päähän halkio ja naula siihen halkioon, taatusti on helpompi osua siihen naulaan eikä tarvi pelätä sormille lyömistä, kertoo hän, joka keksi konstin säästääkseen sormiaan.

Siispä päätin osallistua työväenopiston lelukurssille, kun mistään Turun alueelta en löytänyt nukkekotikurssia. Vähän aikaa kurssilla oltuani totesin, että minun puutyötaidoillani ja rakennusvälineilläni talo ei olisi valmistunut koskaan, jos olisin sitä yksinäni kotona yrittänyt tehdä.

Tässä teille joitakin rakennusaikaisia kuvia. Tapasin Marjukan juuri tuolla lelukurssilla ja hän on ottanut kuvat kännykkäkamerallaan, muuten ei kuvia olisi varmaan ollenkaan. Hyvä idea Marjukalta!.
406672.jpg
Ensimmäinen kokeilu sirkkelillä. En millään meinannut uskaltaa ja koneen metelikin oli kauhea.
406674.jpg
Tässä on jo hiukan sahattukin, kovasti vain näyttää homma mietityttävän.
406671.jpg
Vannesahasta en ollut koskaan kuullut juttuakaan. Varmaan vasta toisena talvena kurssilla käsitin, miksi laitteen nimi on vannesaha ja kaiken lisäksi siihen kuului apuvälineitä, jotka miehet aina ottivat pois paikoiltaan enkä minä osannut laittaa niitä takaisin paikoilleen.
406738.jpg
Yhteispelillä se sujuu.... Katsokaa Marjukan hiuksia, lyhyt, ja minun hiuksiani, pitkä palmikko, nyt on paljon lyhyempi ja Marjukan on pitempi.

406735.jpg
Alaosan runko, tietäisittepä vaan, kuinka monta kertaa olin jo tässä vaiheessa polttanut päreeni.

407170.jpg

Vihdoin koitti hetki, jolloin kiinnitettiin 'kurkihirsi'. Kurssille osallistujista kaikki muut olivat miehiä. Eräs miehistä huomautti, että nyt on harjakaisten aika. Sain väläyksen ja päätin järjestää seuraavaksi kerraksi 'miniharjakaiset'.

407168.jpg

Yläosan parvekkeelle toin Stellan ohjeen mukaan tekemäni puutarhapöydän ja siihen Eva Malmstenin ohjeen mukaan tehtyjä viinilaseja (lääkekapselin puolikas,putkihelmi ja rei'ittimen reikä muovista leikattuna) oluttuoppeja JJ:n vinkkaaman ohjeen mukaan (lyijykynän pyyhekumipää, kahvana niitti) sekä tietty olutta ja viiniä. Koko kurssi tietenkin kutsuttiin harjakaisiin. Miehet totesivat, että vähän on nestemäinen tuo tarjoilu. Ja olihan se paikkakin vähän vaarallinen tuon laiselle tarjoilulle, yläkerran kaiteeton parveke.

407171.jpg

Katon päällystin ruskeilla aaltopahvisuikaleilla, se miustuttaa  tiilikuvioista peltikattoa.

407244.jpg

Keväällä 2004, kun kurssi päättyi, toin taloni kotiin ja se oli tällaisessa vaiheessa. Kuisti vasemmasta reunasta puuttui vielä kokonaan. Kovasti yritin kotona työtä jatkaa ja kotiin olin lainannut veljeltäni ja Arjan mieheltä erilaisia porakoneita, kuvassakin niitä on kaksi ;), toisella reiät ja toisella ruuvattiin.

Jatkoin talon tekemistä kotona, joskin se edistyi kesän aikana tosi hitaasti. Syksyllä 2004 ilmoittauduin taas lelukurssille, mutta taloa en sinne enää raahannut, vaan tein talon osia kurssilla ja kokosin kotona. Lisäksi meitä oli jo useampi nukkekoteilija (Marjukka,Saana,Päivi ja minä) kurssilla ja teimme huonekaluja.

Valtava merkitys oli sillä, että kurssilla oli koneet ja vempaimet, joilla voimme tehdä pieniä listoja, joita on vaikea mistään saada ja ymmärsin, minkä suunnattoman avun olin veljeltäni saanut, kun hän oli sahannut minulle noita pieniä listoja ja ohuita puulevyjä nukkekodin ovia ja ikkunoita varten, hänellä on täytynyt mennä niissä suunnaton aika, sillä listoja oli todella iso kasa.  Minä tein ikkunoiden puitteet niin, että jokaista ikkunaa oli kaksi kappaletta, joiden väliin liimasin kalvon lasiksi.

406732.jpg

Tässä kuvassa on osa ovista, etuovi on kolmeosainen, vain keskimmäinen osa on ovi, muut kaksi ovat koristeina, vieressä olevia ovipareja on talossa kaikkiaan 5, lisäksi siellä on laakaovia kaikkiaan 6 kappaletta ja saunan lasiovi vielä lisäksi. Voit käsittää, että minulta kului paljon rimaa ovenkarmien tekoon.

373654.jpg

Tämä on kuistin avautuva etuseinä, jossa on ovi ja kaksi ikkunaa.

373659.jpg

Talo on maalattu, 'rappasin' sen ensin koristepinnoitteella ja maalasin päälle vaalean sinisellä. Kaikki alkaa olla vain kiinnitystä vaille, ovet on kiinnitetty ja ikkunat vielä pitää kiinnittää ja kaikki ikkuna ja ovilistat ovat vielä myös kiinnittämättä. Tässä talo on painonsa vuoksi siirretty jo vankalle sohvapöydälle, jolle se jääkin.

330878.jpg
Keväällä 2005 talo oli tällaisessa vaiheessa, listat paikoillaan, kaiteet puuttuu ja joku huomautti, että koska talossa on takka, katolle pitää tehdä savupiippu. Se tosin vielä tänäkin päivänä puuttuu. Ehkä joskus...

406637.jpg

Talo vasemmansta päädystä. Oikeassa päädyssä ei ole edes ikkunoita. Halusin taloon mahdollisimman paljon ehjiä seiniä, tosin niitä ei kuitenkaan niin kauheasti tullut, kun joka puolella on ovia.

330880.jpg

Syksyllä 2005 olin jo jäänyt koukkuun lelukurssille, Saana ja Marjukka jäivät pois kurssilta, mutta Gunvor oli jo keväällä tullut joukkoon mukaan. Keväällä olimme saaneet kurssille oman pienen 'minisirkkelin', mikä entisestään helpotti työskentelyämme ja kalusteita alkoi syntyä entistä enemmän. Keväällä 2006 talo oli tällaisessa vaiheessa. Talon kaksi alinta kerrosta, vasemmalla keittiö, kaapistot puolivalmiina,keskellä portaikko ja sen vieressä ja osin allakin on alakerran kylpyhuone (vihreä) ja oikealla 10-vuotiaan pojan huone. Toisessa kerroksessa vasemmalla olohuone ja oikealla vanhempien makuuhuone.

406635.jpg

Näkymä alakerran kylpyhuoneeseen. Takaseinällä on ihan oikea valurautainen amme, se on vihreä väriltää ja siksi kaikki kalusteet ovat saman värisiä, sattumalta minulla oli vielä saman väristä tapettiakin, lattian olen maalannut tuputtamalla pahville ja sitten lakannut sen. Ammeen olen saanut ystävältäni, jonka isä oli sen 60-luvulla saanut 'korruptiolahjana' Högforsilta, nyt se on arvoisessaan paikassa sillä se on juuri oikeaa mittakaavaa. Takaseinällä olevaan reikään tulee lamppu.

406476.jpg

Keittiö kaapiston runkoineen. Vasemmalla pariovet kuistille ja oikealla samanlaiset eteiseen. Etualalle tulee pyöreä pöytä. Keittiön ja eteisen lattiat ovat lakattua, hyvin pienikuvioista, ohutta korkkia.

406632.jpg

Keittiöstä avautuvat ovet lasikuistille. Katossa on jo kiinnitettynä lamppu. musta osa on pistokkeen tapainen, tämä valaisin kiinnitetään kattoon, muissa huoneissa mustan osan päälle tulee suojus peittämään sitä.

406470.jpg

Talon mahdollisen kuljettamisen (olen kyllä todennut sen mahdottomaksi)  vuoksi talo on tehty kahdesta erillisestä osasta. Tässä on yläosan alempi kerros, saunapääty, vasemmalla kodinhoitotilaa, oikealla paneloitu sauna ja takana suihkutila ja poreamme, joka on tehty oasis-sienestä,  kuten kaikki vessapyntytkin.

Saunaosaston yläpuolella on teini-ikäisten kaksostyttöjen huone.

406636.jpg

Yläosan vastakkaisessa päässä alemmassa kerroksessa, samassa tasossa saunaosaston kanssa, on takkahuone, josta kierreportaat vievät parvelle, jonka takan näkyykin ovi tyttöjen huoneeseen. Parvekkeesta tulee työhuone. Seinä takasta oikealle kuuluu yläkerran wc -tiloihin. Sekä ensimmäisen kerroksen kylpyhuone että tämän kerroksen wc ovat irrallisia huoneita, joten tarvittaessa ne voi vetää pois paikaltaan kalustamista ja huoltoa varten.

406742.jpg

Lähikuva takasta, takkaan olen sittemmin tehnyt takkasydämen, puolittain poltetuista koivuhaloista ja keltaisista ja punaisista helmistä, niiden taakse tulee vielä sähkövalo. Saunan kiukaaseen tulee myös punainen valo.

2006 syksyllä päätin jättää lelukurssin väliin ja tehdä kotona nukkekotia valmiimmaksi. Tarkoituksena saada varsinkin sen sähköistys valmiiksi. sisäsähkötyöt nyt jotenkin on tehtynä, mutta 'verkkoon liittäminen' vielä puuttuu, vaikka tarvikkeet ovat valmiina. Lampuistakin vain pieni osa on tehtynä, juotoshommat eivät tunnu oikein kiinnostavan, vaikka niitä jo olenkin opetellut ja saanut sähkömieheltä (Marjukan isä) siihen paljon neuvoja. Muutenkin tuntuu, että homma on niin vaikeassa vaiheessa, että sen eteneminen tökkiin pahasti.

Tässä näytän nyt kuitenkin kuvia talon nykyisestä tilasta.

406447.jpg

Otin kuvat nukketaloa sen kummemmin siivoamatta, joka puolella näkyy keskeneräisiä töitä. Oikeassa reunassa oleva lamppu ei kuulu keittiöön, se odottaa reunuksen uudelleenliimausta. Takana vasemmassa nurkassa näkyy yksi minun aarteistani muoviin käärittynä. Päivin ystävä valmisti aivan ihanan liesituulettimen, mutta enpä kerro siitä nyt sen tarkemmin, näette sitten kun se on paikoillaan.

407563.jpg

Keittiön pöytäryhmä. Tuoleja tein kakien kaikkiaan 6 kappaletta, mutta keittiöön niitä mahtuu vain  neljä, kahdelle täytyy löytää paikka muualta talosta. Pöydällä on tietääkseni Eijan tekemä leivonta-asetelma (sain sen pikkujoulupaketista), lisäksi sillä on Ninnan tekemät kaksi kakkua, suklaakakku ja aivan todellisen näköinen käpykakku, suklaalevy, alumiinivuoka ja raastinrauta. Valkoinen korkki on siirappipullon korkki eli uunikokki-vuoka.  Tuolilla on Ninnan punoma ystävänpäiväkori, josta jo kerroin Muuta pientä-sivulla.

414199.jpg

Tästä huoneesta tulee 10-vuotiaan pojan huone, piano kuuluu tähän huoneeseen, mutta sivusta vedettävä sohva ei. Paimentolaismatto lattialla on Railin virkkaama.

406451.jpg

Olohuoneen kalustusta, toinen kerros. Vasemmalla vitriinikaappi, jossa on ylhäällä takaosassa pitkänmallinen lamppu ja lasihyllyt, alaosassa on kaksi laatikkoa. Maton on Arja ommellut. Vitriinin vieressä on lasiovet parvekkeelle ja sen toisella puolella viidakkotuoli raheineen, tuolin viereen kuuluu jalkalamppu, joka odottaa sähköistystä. kulmasohva on oliivin vihreään keinonahkaa, se saa joskus uuden päällisen joko ohuesta samanvärisestä nahasta tai 'silkkinahasta'. Takakulmaan tulee myös lamppu. Sohvalla istuu JJ:n tekemä Nalle Puh, takakulmassa on persialainen kissa ja tyyny.  Lehtikotelossa on Stellalta saatu Vaihtosanomat, liekö tuo mummo-nuken alku ryypännyt, kun lattialla on Britalta saatu Finlandia-vodkapullo ja Ninnan tekemä kukka-amppeli, portaikolla istuu kiinanpalatsikoira, ystävän matkoiltaan tuoma avaimenperä. Portaikon reunassa näkyy minun tekemäni ryijy.

407567.jpg

Vanhempien ja Carloksen makuuhuone. Nämä tavarat on kaikki esitelty jo aiemmin. Koiran kanssa korissa oleva nalle on swapista saatu, mutten valitettavasti muista, kuka sen on tehnyt, voi olla minunkin tekemäni, sillä minäkin noita olen tehnyt, en tosin muista tehneeni punaista. Lipaston vieressä lattialla on Britan tekemä vauvanhoitokori. Koirat tässä huoneessa ovat shih tzu (rungon sain Britalta ja liimasin päälle huovutusvillaa) ja sängyn päällä oleva koira on kiinanpalatsikoira (tehty samoin kuin shih tzu). Lipaston päällä oleva hoitoalusta on JJ:n tekemä ja seinällä oleva taulu Satun, Carloksen sängyssä oleva nalle on Stellalta, vastakkaisella seinällä oleva taulu ja peili sekä konsolipöydällä oleva peili ovat ostettuja Elisen loppuunmyynnistä. Kaikki muu on itsetehtyä. Lattialla on puretusta bunka-langasta liimaamalla tehtyjä mattoja. Toimiva kattolamppu on kopio makuuhuomeeni lampusta.