Muumitalo on aina kiehtonut mieltäni. Nukkekotiharrastuksen myötä heräsi halu tehdä myös muumitalo. Aluksi suunnittelin sen asukkaiksi niitä nukkapintaisia suloisia muumeja, mutta kun sitten törmäsin varaväkeen, päätin, että niistä tulee taloni asukkaita, jolloin talon kokokin on huomattavasti pienempi. Tosin se tiesi sitä, että kaiken tarvittavan tavaran pitäisi olla huomattavasti pienempää kuin nukkekodissa, noin 1:24. Onnistunkohan luomaan niin pientä?
Lueskelin muumikirjoja, etsin netistä tietoa muumitalosta ja kokosin muistiin kuvia kirjoista ja sarjakuvista sekä talosta että sen sisustuksesta.
Ensimmäinen suuri ongelma oli ratkaista materiaali, mistä tuon kaakeliuunitalon rakennan. päädyin perusraaka-aineeksi kartongin ja puun.
Muumikirjoissa talon ulkomuoto vaihtelee, aluksi siinä oli kaksi kerrosta ja vintti ja myöhemmin siihen ilmestyy kolmas kerros ja huonelukukin kasvaa sitä mukaa kuin asukkaiden määräkin. Ensimmäisessä kirjassa siellä asui vain muumiperhe ja Nipsu. Samassa kirjassa (Muumit ja tuhotulva)
Muumipappa kertoo rakentaneensa itse hienon talon, talossa oli kolme huonetta, yksi taivaansininen, toinen auringonkeltainen ja kolmas pilkullinen, ja Nipsulle vierashuone ullakolla. Muumit löysivät papan talon laaksosta:"Ja siellä, niityn keskellä, oli talo, joka oli melkein kuin kaakeliuuni, hyvin hieno ja siniseksi maalattu."
Kirjan "Taikurin hattu" kansilehden sisäpuolella on kartta Muumilaaksosta ja  jopa pohjapiirros kahden kerroksen osalta ja niitä päätin vapaasti seurata, joskin päätin hiukan sekoittaa ensimmäistä muumikirjaa taloon, enkä vieläkään ollut päättänyt tuleeko talosta kaksi vai kolmekerroksinen, ainoastaan sen päätin jo alkuvaiheessa, että huoneita ei tule kovin paljon, mutta keskeisimmät kuitenkin.

Kun varaväki on pientä, ei talon kooksi tule suuren suurta, pohjan halkaisija on noin 20 cm ja huonekorkeus reilu 10 cm ja mittakaavaksi edellä mainitrtu 1:24, jolloin voin ehkä käyttää jotain valmiiita kalusteita yms. talon luomisessa.
519499.jpg
Tässä minun taloni asukkaat: Nipsu, Muumipappa, Nuuskamuikkunen,Muumimamma, Niisku-neiti, Niisku, Muumi-peikko, Hemuli ja Pikku-Myy. Siihen, mitä aluksi suunnittelin eivät kuuluneet Hemuli eikä Niisku, mutta kun ne nyt sattuivat porukassa olemaan, niin pitäähän niidenkin siellä asua.

Se, että talon muoto ja koko kasvaa kirjoissakin, antaa mielestäni meille muumitalojen rakentajille melko vapaat kädet käyttää omaa mielikuvitusta talon rakentamisessa.